Vårt älskade hem, långt, långt ute i skogen...

Beläget vid en sjö...

söndag 18 januari 2009

Lite om trädgård idag...

Hej på er,

Jag vill börja med att tacka för fina kommentarer. Så roligt det är att läsa, jag blir ju alldeles till mig när jag ser att inkommit kommentarer.

Linda, du är så välkommen att komma på studiebesök. Ta gärna med Dina fina små-grabbar!

Maud skriver att hon tycker att vi har ett läckert hus med alla verandor. Tack! Tack också för att Du länkar mig och självklart får Du låna mina bilder.
Jag skulle kunna ha hur många verandor som helst, är en riktig utemänniska. Sommartid är det inte många timmar som spenderas inomhus. Inte en måltid intages inne under åtminstone två månader. Istället varierar vi var vi sitter och äter; förutom verandan och balkongen har vi även ett bord nere vid sjön och ett annat i anslutning till grillen som står en bit bort på gården.

Jag har föreslagit min sambo att vi skulle lyfta ut dubbelsängen på balkongen sommartid (balkongen ligger i anslutning till sovrummet, så rent praktiskt skulle det vara "lätt som en plätt") och sätta ett myggnät över. Jag har ännu inte fått honom att nappa på iden.

Jag drömmer om att skaffa ett riktigt utekök så att all matlagning kan skötas ute. I somras tänkte jag ordna till en fin plats på verandan för att slippa vara inne och diska, men det blev inte av. Nästa sommar!
Jag vill också ha massor med snickarglädje på den delen av verandan som har tak över. Det kommer, det kommer. Jag måste ju lära mig att köra sticksåg, hur svårt kan det eg vara?!
Jag är lyckligt lottad som har en son som älskar att vara ute precis lika mycket som jag. Här sitter Lukas i trappen upp till verandan.

Jag älskar pelargoner och rosor, speciellt rosa.
Jag kan tipsa om "Granåns handelsträdgård" i Björkfors utanför Kalix. Deras rosor blommar och blommar, sommaren lång, och de är prisvärda tycker jag. Jämförde i somras med Växtriket i Luleå. Granåns rosor var i mycket bättre skick och dessutom billigare. Prisvärt är bra..., som min kompis Ullis säger -"me like...". Granån har också underbara pelargoner, det är deras specialitet. Jag kan garantera att ni inte kommer att bli besvikna. Annars är det Mårbacka som är min favorit.

Här ser man min "turning torso" som jag köpte på butiken "Inneting" i Gäddvik, Luleå, sommaren -07, men som blev iordningsställd först ett år senare. På bilden är den inte riktigt klar än, saknas en del stenar runt omkring.

Det är underbart med vatten i trädgården, det är så rofyllt att sitta på verandan och höra hur det porlar.
Den lilla stugan på gården är vår utebastu som min far byggde till en släktträff som ägde rum på Nöystugården -91. Vi bastar massor, från tidig vår till sen höst. Förra våren gjorde jag en liten makeover i bastu-svalen. Bilder kommer när snön tinat bort och jag kommer åt att fota.
"Inneting" som jag nämnde tidigare, är en underbar butik, väl värd ett besök. Det är främst deras trädgårdssaker som jag gillar.

Det här är en perennrabatt som går i gula samt oranga toner. Min mamma har delat med sig av gullstavarna och kejsarkronorna, som skymtar i orange, har jag fått av svärfar och svärmor.
Jag kan inte så mycket om blommor och jag tror inte att jag har de där riktigt "gröna fingrarna", men jag lär mig lite mer för varje år som går. Jag söker också att varje år utöka litegrann i trädgården med någon ny rabatt. Vintertid tänker jag inte nämnvärt mycket på trädgården, det känns för långt borta. Därför är jag också, varje år, nog så sen i starten med att så frön.
Det som jag inte klarar mig utan på sommaren (förutom rosor, pelargoner och fingerborgsblommor) är luktärter, åh vad de är underbara, tacksamma och enkla att driva upp.
Jag älskar att påta i jorden. Jag vägrar att använda handskar, därav ser också mina händer helt förskräckliga ut mellan juni-september, men det är smällar som man får ta.
Min kära vän, M i Överkalix, har en makalös trädgård. Bland de finaste jag har sett. Hur hon komponerar sina rabatter, placerar sina krukor, anlägger bäck, damm etc är underbart. Det är ett rent privilegium att få åka hem till henne sommartid. Det gör ju heller inte saken sämre att hon är en riktig hejare på matlagning och bakning och att hon alltid bjuder på någonting, gatronomiskt, utöver det vanliga.

Jag hoppas verkligen att att hon kommer att låta mig foto i hennes trädgård i sommar så att jag får möjlighet att visa er.

Idag är det verkligen skönt ute här uppe i Luleå-trakten, blott -2 c. Jag och lill-grabben har varit ute och lekt tillsammans med Lukas småkusin F och hans mamma A. Roligt med trevligt sällskap. A ska gifta sig om några månader (pingsten) och hon har idag berättat litegrann om planeringen. Det ska bli så spännande och hon kommer att bli en fantastiskt vacker brud, söt som hon är även till vardags.
Jag kollade igenom svågerns bildarkiv och hittade alla dessa fina bilder som jag visat idag. Tack Mats för att jag fått använda dina bilder.
Ha nu en mycket fortsatt bra dag, och minns att handbolls-VM är i full gång. Sverige kör så det ryker kl 18.30.
Kram Petra

8 kommentarer:

  1. Hej vännen, åh vad kul att du startat en blogg, den känns det som att du är alldeles, alldeles nära! :-)

    SvaraRadera
  2. Hej älskling!
    Väntar med spänning på dagens inlägg så jag får veta vad ni har gjort då jag har varit på jobbet hela eftermiddagen och kvällen!

    Puss..

    SvaraRadera
  3. Så roligt at du skriver om verandor nu - jag har precis lagt en länk till din fina blogg - nu vill vi se bildbevis på den bullbakande maken! ;-)

    Skojjar bara!

    Kram Maud

    SvaraRadera
  4. Hej och välkommen till bloggvärlden!
    Så kul att du tittade in på min sida, du är såå Välkommen!
    Så fint ni bor! Ert hus var ju verkligen vackert, med all snickarglädje... Vi bor ju i ett radhus, och det ser inte alls kul utifrån... Vi bor på ett hörn, så vi har lite större tomt än de andra, så vi kan åtminstone gå runt huset, hihi.
    Er trädgård ser ju stor och jättehärlig ut, och det var så härligt att se lite sommarbilder nu mitt i vintern. Här hos oss är det inte mycket vinter, det finns några ihopskrapade snöhögar, och sen är det mest blask alltihop, och grått och tråkigt.
    Du frågade om trappen som jag målat, och jag har använt golvfärg, men kommer inte ihåg just nu vad den hette... ska ta reda på det eftersom det är fler som frågat... Jag ska försöka komma ihåg att skriva det på bloggen nästa gång. Men färgen är absolut inte hal...
    Förstår att du tänker på dina små rara barn, så att dom inte ska halka.
    Kram
    Marie

    SvaraRadera
  5. Hej! Kul att kika in på din nystartade blogg! Jätteläckert med verandorna och alla fina sommarbilder du visar!
    Älskade att åka till Granån och handla sommarblommor när jag var yngre, kommer ihåg att det fanns mycket fint där.
    Kram Maria

    SvaraRadera
  6. Hej min kæra væn Petra!!Gud vilken fin sida du ordnat dej, jag e alldeles målløs hær... så roligt att se hur du bor å se barna:) Gud vad fint ni har det,,,att man då ska bo så långt ifrån varandra:( Detta ska jag følja med... kanske du ger mej några bra tips ang min tomt:) Skøt om dej å dina, bamse kramar t er alla!!! Camilla.

    SvaraRadera
  7. Hej vännen!! Tittar in - som vanligt - och gör ett nytt försök att kommentera - som vanligt... Hoppas det lyckas denna gång...
    Länkat till dig från min blogg och i ett inlägg ;)
    Grattis till bloggen - igen. Den är toppen!!!
    Kramar!

    SvaraRadera
  8. ...moowahhhaaaaa!!! Skam den som låter tekniken sätta sig på en!! Det lyckades ju till slut *überlycklig*

    SvaraRadera