Vårt älskade hem, långt, långt ute i skogen...

Beläget vid en sjö...

söndag 10 maj 2009

Välbehövd uppfräschning av gäststugan, del 1

Det är med glädje som jag läser att det faktiskt finns någon där ute som funderar på var jag tagit vägen och vill ha uppdatering. Underbara bloggvänner! Jag kan dock ärligt säga att min tanke aldrig varit att hålla någon på sträckbänken, men jag kan lugnt konstatera att dygnet, för mig som för de flesta, innehåller alldeles för få timmar :-)

Jag har ju tidigare berättat om min nuvarande favoriserie; Lipstick Jungle. I vinjetten sjunger de "no time for sleep, there´s too much to do...." jag älskar just den strofen. För så är det. Jag nattsuddar för att hinna med åtminstone en bråkdel av allt jag vill. Hmmm... visserligen så knorrar jag ju lite på morgonen förstås...
Och älsklingssambon, den betydligt mer morgonpigga kraken, låter mig ligga kvar i sängen och gotta mig varje morgon som han inte jobbar. Sååå jag älskar honom för det! För mycket annat också förstås, men det ämnar jag inte gå vidare in på idag.


Livet går sin stilla lunk här i skogen. Vi inväntar nya gäster i fågelholkarna som placerats ut lite här och där på gården.

Det är inte bara vi som längtar, katten Oskar, han håller sig så nära han bara kan, den lilla rackaren.


Det har gått mer än Två veckor sedan jag satt vid farmor och farfars dator och senast knåpade ihop ett inlägg. Herregud vad tiden går fort. Knappt har jag heller hunnit besöka alla er andra. I takt med att vädret blir bättre och bättre, så blir det allt svårare mig att spendera tid framför datorn. Jag vill bara vara ute! Är det samma för Er, eller?


Det som jag främst sysselsatt mig med, förutom allt det dagliga ni vet, som i princip tar hela ens tid i anspråk, är att jag fixat i vår gäststuga. Gudarna skall veta att där finns att göra, men sakta men säkert närmar det sig nu en upplösning.

Det är sent, sent på kvällarna,
när jag egentligen borde sova, som ideerna kommer till mig som
ett brev på posten. Inredningsideerna alltså.
SÅ när jag låg på en madrass hemma hos farmor och farfar så kom jag plötsligt på att jag MÅSTE måla hallgolvet i gäststugan. Det kommer så starkt till mig, att det nästan känns som att det handlar om liv och död.

Vi hann väl knappt hem så övertalade jag sambon att ta fram slipmaskinen. Så här så golvet ut när det var slipat.

Så när golvet då var målat och fräscht, kändes möblerna där inne hur sunkiga som helst. Jag var tvungen att ge mig ut på jakt.

Ute på altanen fann jag en träbänk, bajsbrun.
Jag slipade, målade ett varv svart och tre varv vitt och så shabbade jag förstås.

CLV-kudden köpte jag på Hjortgården vid senaste besöket där. Älskar CLV-designen från danska House doctor, är det väl?!. Jag köpte ett kuddfodral på Tradera för ett par veckor sedan, det är helt annorlunda i färgen. Kan inte någon kunnig berätta lite mer för mig om CLV-designen. Är det olika sådana kollektioner från år till år, eller? Jag såg också i nummer två av favoritmagasinet, J dA living, något som liknande en pläd. Sådan har jag aldrig sett i någon butik.
Den var jätte, jättefin!

Jag älskar även, så som de flesta andra, shabbiga men otroooligt chica bundsförvanter, gamla dokument. Vad är det egentligen med dem som tilltalar så? Historiens vingslag? Att de skrev så mycket vackrare förr i världen? Jag vet inte, men de är ju bara såå vackra och tilltalande ...

Jag lever på sträng ekonomibudget just nu. (Skittrist!) För mig innebär det inte riktigt att leva på bröd, havregryn och vatten, utan kanske mer att inte kunna shoppa inredningsprylar besinningslöst. Istället kolla prislapp och fundera på hur mycket jag verkligen behöver just denna, samt fundera, fundera, fundera på olika budgetvarianter.

En av mina budgetvarianter var att köpa en handduk med gammlt tryck och rama in (98:-), istället för att köpa ett nytryck av ett gammalt dokumet (massor av hundralappar).

Här har jag sytt ett tämligen misslyckat kuddfodral (som jag ska fixa till när jag orkar). Tyget är dock läckert, apropå gamla dokument.


Under mitt sökande efter "nya" möbler, fann jag ett vintrinskåp i ett uthus. Jag minns att jag "tjatade till mig" det skåpet av min mamma när jag för ett par år sedan återkom till norrbotten efter att ha varit mer eller mindre på vift under ca tio år tid.

Ritkigt så här illa såg det dock inte ut när det kom i min ägo. Här har jag redan hunnit haka av dörren samt gå på med slipmaskinen.

Efter tre varv med vit färg blev det så här.


Och shabbning med sandpapper förstås.

Hatthyllan i hallen var förkastlig. En gigantisk pjäs härstammande från 70-talet.
70-talet, som enligt min smak, varken inrednings-eller modemässigt, förde något gott med sig. Jag gjorde en egen liten variant.


Hade egentligen önskat den lite bredare, men kunde inte hitta någon bredare bräda och så kunde jag inte vänta heller... hahahahaha....

Skohyllan är av den allra enklaste varianten. Den köpte jag i det förlovade landet Ikea som jag besökte en dag förra veckan. Jag har målat samt shabbat den. Tycker om den, har en precis likadan hemma.

Den här vackra trälådan med handtag kom med posten i fredags. Den har jag beställt från Pia med bloggen http://mittmaleri.blogspot.com/. Jag är jätteglad över den, tycker att den är riktigt fin.

Hittade en av farmors gamla korgar som fick vit färg på sig.

Den är stooor så det är perfekt för att kunna förvara extra täcken, kuddar och filtar i en liten, liten stuga där förvaringsutrymmen inte växer på träd.
Och nej, jag har inte slarvmålat. Det jag har lämnat, där har farmor Jenny Elisabeth skrivit sitt namn och byns namn, någon gång för länge, länge sedan. Det hade jag inte hjärta att måla över utan det får stå kvar så som en påminnelse om den underbara, starka, arbetssamma, varma och hjärtligt glada kvinna, som var min älskade farmor.
Jag är så tacksam över att få bo här på gården, i det som från början var henne hem.
Tänk egentligen så oändligt mycket lättare mitt liv är mot för vad hennes var. Jag har en tvättmaskin i källaren. Farmor Jenny, hon fick knata ner till sjön, sommar som vinter, värma vattnet i vattenvärmaren och tvätta för hand. Ingen toalett hade hon inomhus förrän någongång på 60-talet. Åtta barn fostrade hon. All ära till den kvinnan!
Och om de alla barnen var lika bångstyriga och envisa som min far, så ska hon ha minst åtta stycken guldstjärnor till... :-)


Nu ser det alltså ut så här när man kommer in i hallen i vår lilla gäststuga.
När vi tog över stugan så var allting i hallen i furu; väggarna, taket och golvet. Väggarna målade vi i höstas och jag valde en mycket mild grön färg samt en småblommig tapet till några av väggarna. Taket målade vi vitt i samma veva.

Så här ser det ut, inifrån stugan sett.

Imorse hittade jag en spegel längst inne i en av våra "walk-in-closets". Den har varit min farmors och den var röd som ett hallon. Numera vit och upphängd. Jag glömde dock att fota.

Nu så är jag nöjd och förklarar härmed projekt:
"uppfräschning av gäststugan, del 1"
avslutad.


Inne i vårt riktiga hus så har min lejonstol fått ett nytt överdrag. (Hjortgården).
Nu är jag även helt nöjd med den.


Vilken underbar känsla va, att vara nöjd...
Det är bara att suga på karamellen så länge den varar...


Någonting annat som jag är mer än nöjd med, är ju förstås de små liven här på gården. Vi har sådana underbara dagar tillsammans.

Storebror har sedan sist hunnit med att vara på Öppis och ragga på tjejer, byggt flera stycken takstolar tillsammans med morfar, besökt tandläkaren som tyckte att han hade sååå fina tänder... till mammans stora lycka och glädje! Han har sovit över hos mormor och morfar en natt förra helgen och inatt så sover han tillsammans med farmor.
Tack och lov, vid båda tillfällena sker övernattningen här på gården, så lillgubben är inte långt från mamma ändå. Det känns tryggt!

Husmusen, hon börjar bli duktig på att sitta. Hon kvittrar som en fågel, älskar att leka med skedar och med tandborstar. Hon blir ledsen när mamma går ut ifrån ett rum och riktigt glad när jag kommer tillbaka. (Yes!)
Hon har börjat äta mer och mer mat. Tycker för det mesta att maten är helt ok, förutom lax, och hon gapar jättestort när det handlar om fruktpureer.

Vatten älskar hon ...och storebror ser förstås till att hon får det som hon vill ha :-)

Förra veckan fick både jag och älsklingssambon uppleva något vi aldrig varit med om förut.

Vi flaskmatade ett barn för första gången när vi började att ge Linnea välling. Lukas har aldrig ätit välling, han är en grötkille!
Så skumt det kändes till en början, men riktigt, riktigt mysigt.

Lillgumman, hon är så glad och nöjd, slukar flaskinnehållet i en rasande takt.


Fröerna som jag sådde alldeles för sent tittar nu upp. Blir spännande att se om de verkligen kommer att hinna bli plantor innan hösten är här...
I år har jag köpt en sådan här pluggbox.


Luktärterna är en bra bit på väg och det är det absolut viktigaste.

Det är många som undrat över var man kan finna Örträskrosen som jag skrev om i förra inlägget. Den finns på en handelsträdgård i Norrfjärden, Astra plant, tror jag att handelsträdgården heter. Jag har bokat ett par stycken till mig. De kostar runt 100:- styck, lite beroende på storlek.

Tack för alla kommentarer och mail! Så jag längtar efter att besöka Er alla!
Må väl, kära Ni!
Kramar från Petra

22 kommentarer:

  1. Äntligen får vi höra av dej igen! Och då kommer det ett inlägg späckat med godsaker. Oj vad ni har legat i, det ser superfint ut!
    Vilken tur att bänken slapp förbli bajsbrun, den ser superfin ut shabbad o med ljuvliga kudden. Handduksdokumentet har jag också funderat över- det gillar jag! O farmorkorgen är underbar! Liksom dom små liven förstås!
    Sen är ju katten på holken en kanonbild!
    Ha en härlig vecka!
    Kram Cilla

    SvaraRadera
  2. WOW vad du hinner med!
    Full av beundran - än en gång - över dina alster. Är du säker på att du har rätt jobb? =)Dina ideér gör att jag blir riktigt sugen på att måla om inne i vår stuga. Där är det bara träfärgat överallt. Lite av en jaktkoja =/
    Får fundera på det.
    Håller med föregående talare - gillar kattbilden starkt. Den skulle kunna bli ett vykortsmotiv =D
    Kram på dig // Lillan

    SvaraRadera
  3. Hej kära vän!
    Jag blir alldeles matt, jäklar vad du fixar och gör fint:)) Vi har samma äckelhylla kvar i vår hall, måste ta mig tid... vad jättekul att ni kommer på Lördag!
    Kramisar/Ullis

    SvaraRadera
  4. Långt inlägg nu: Karbonpapper eller kalkerpapper;-) heter det. Köp ett för tyg, dom kladdar inte av sej om du trycker handen mot annars blir väggen solkig. Jag använder en platt pensel c:a 4 mm bred som jag målar bredare o avsmalnande bokstäver med, vrid den när du vill ha smalare sen använder jag en supertunn pensel till tunna linjerna. Jag torkar av penseln då o då med fuktig trasa för att slippa klumpar o för att ha kvar "spetsigheten". Börja med en stil som inte har så mycket krusiduller o smala linjer. O träna på en brädbit så du lär känna penseln.
    Jag använder Herdins allmogefärg som jag köper på Coop.
    Jag kan tänka mej att det också kan vara enklare att texta utan platt pensel när man är ovan o mer fylla i det du skissat upp. O håll greppet med fingrarna nära själva penselborsten. Öva o öva! Hör av dej om du undrar något mer! Lycka till!
    Kramis Cilla

    SvaraRadera
  5. Jag det märks att du haft fultt upp - visst rusar tiden iväg just nu!
    Men du kompenserar ju oss med ett fantastiskt inlägg - så manga fina bilder!
    CLV står i alla fall för Cest la vie!

    Det är livet - kanske?

    Nä nu måste vi göra räkningarna tjatar gubben!

    Kraaaam Maud

    SvaraRadera
  6. Hej gumman!
    Vad jättefin bänken blev. Det blir roligt att få provsitta den nu när jag kommer hem. Vilken skillnad det blev när du målade golvet vitt. Jag gillar vita golv, det ger en lugn atmosfär och sen framhävs mattorna på ett fint sätt. Själv sitter jag i skrivandets stund på ett hotellrum i Uppsala och ska snart ge mig ut på en skön kvällspromenad. Solen skiner och jag tänkte flanera vid Fyrisån och köpa mig en mjukglass. Imorgonkväll anländer jag till Norrbotten och jag LÄNGTAR efter att få se hur mina frön har vuxit till små plantor i ÖKX. Jag har dessutom med mig fyra pytsar med plantor som jag drivit upp i Småland som står i hotellrummets fönster och väntar på att flyga flygplan upp till norr. Min redovisning gick bra idag och vi blev alla godkända. Skönt! Börjar oroa mig för måndagens operation men det ska väl gå bra. Kram och jag längtar efter dig.
    Magdalena

    SvaraRadera
  7. Vilken aktiv tjej du är, kan man boka in sig i
    din fina gäststuga. Det där fick du verkligen till, jättefint. Förstår att du inte har tid med bloggen som du ligger i. Hoppas ni har fått lite grönska uppe hos dig, här ska syrenen just slå ut. Jag har skickat mail till dig, och paketet skickar jag idag.
    Krama sötgrodorna/Lotta

    SvaraRadera
  8. Oj vad jag har läst...Visst vill man ha mer tid och def vara ute. Hihi kul bild med katten. Här har en fågelunge dött idag tack vare min fågelhund, morr. Mycket fint du visar. Ha det så gott..

    Kram Anne

    SvaraRadera
  9. Hej ! den dära handduken du ramat in va super fin ju =) vart nånstans har du köpt den ? Skulle gärna vilja ha sånna jag med =) tycker du har det riktigt fint =) mvh Lisa

    SvaraRadera
  10. Så kul att ses idag, vännen!! Ordentlig date snart - eller hur!!! Koderna funkade ju bra, idag i alla fall, så vi får köra på det.
    Alltså: jag vill inte att vi ses, och absolut inte till veckan *host*

    Nu sover småtrollen, jag ska göra de sista kvällssysslorna och sedan lägga mig med boken jag läser. Trött som 17!! R är inte ens framme i Mora, så honom ser vi nog inte förrän på måndag :(
    Så fint ni fått det i gäststugan!!

    Kramar i massor!
    //E

    SvaraRadera
  11. Hej Petra!
    Tack för ditt besök på min sida... : )) Alltid lika kul att hitta nya bloggvänner här i norr!
    Fyndigt av dig att rama in duken istället för dyrt pappersdokument.
    Jag är också en nattsuddare... och min kära man är alltid pigg och alert på morgonen. Märkligt hur det kan vara... : )) Skönt när någon fixar frukosten till barnen under helgen. : ))
    Jepp, jag har gått i "gårdsbutiks" tankar men lagt det på is för tillfället. Det är bara att inse att det inte finns tid för det just nu och dessutom så tror jag att det bli ännu tuffare tider här framöver.
    Jag köpte in lite varor för att testa intresset. Intresset var väldigt svalt så det mesta finns kvar om jag inte behåller det själv.
    Jag har en madonna kvar. Den andra gav jag till en väninna... : ))
    Ha det gott. Toodiloo!
    /Anneli

    SvaraRadera
  12. Vad roligt att höra ifrån dig, visst är det så att dygnet har alldeles för få timmar men du verkar ändå ha hunnit med massor på dom timmarna...Snyggt blev det inne i stugan!

    Kram Pernilla

    SvaraRadera
  13. Ojojoj Petra så mycket du hinner med! Det är ju massor du har gjort sedan jag var härinne senast... Men visst önskar man att dygnet hade fler timmar!
    Så fint du har gjort med bänken och skåpet, och det blev kanon i gäststugan! Och golvet också... wow!
    Och dina små goa barn... Jag blir så glad när jag se dom
    Ge dom en bamsekram ifrån mig!
    Kram
    Marie

    SvaraRadera
  14. Vad ni är duktiga på att hinna fixa så mycket trots småbarn!Jag tycker att jag inte hinner någonting, bara jaga min krypande baby! Vad fint det blir också, skåpet blev ju jättesnyggt!/ Yvonne

    SvaraRadera
  15. Vad Du donar & fixar - förstår att dygnets timmar inte räcker till... jag skulle oxå vilja ha många fler timmar ;-)

    Kul att jag fick Dig på "vattenslangstankar"
    Idag har jag ledig dag & skall bege mig till blomsterträdgården senare till kvällen skall jag till Maud - köpa mina konsoller & säkert något annat ;-)

    Ha det gott
    //Siv

    SvaraRadera
  16. Du som är värsta proffset, jag tänkte måla om min köksoffa.
    Vilken vit färg brukar du måla med?
    Tänkte att jag behövde tips från en som kan.
    //Linda på Norra.

    SvaraRadera
  17. Hej!
    Ojojoj! Vilket långt härligt inlägg!!! Med mycket spännande saker! Jisses, du är en riktig kärnreaktor! Ändå orkar du med barna! Eller heter det tvärtom? Men resultatet är jättefint! Men du, ta en litenliten paus nu och pussa barna!
    Hulda

    SvaraRadera
  18. Hej! Tack för titten inne hos mig..vad glad jag blev. Men såå duktig du är och vilken energi du verkar ha!! Det ser såå fint ut! Håller med dig om inredningsideerna, visst kommer dom oftast när man ska lägga sig...då brukar det gå "runt" i skallen...Fniss...Må så gott! Kram Therese

    SvaraRadera
  19. Åh vilken härlig bild på katten, det ser verkligen ut som att han väntar ivrigt på de små inneboende :-)
    Vilket fint hörnskåp! Jag har läänge spanat in flera stycken på blocket, men jag vet inte vart jag ska ha ett.. Är det inte så att man köper grejer och SEN ser om det passar in nånstans?! Hihi..så gör iaf jag! Kram från Eva

    SvaraRadera
  20. hej!
    tack för titten hos mig!så mysig blogg du har,och vad mycket fint du visar,hit kommer jag igen! =)

    hoppas du har det bra,kram!

    SvaraRadera
  21. Ja visst är det så att timmarna flyger iväg! Nu har vi mycket fix på gården, både roligt och jobbigt...
    Nä nu måste jag kolla in alla dina vackra bilder från gäststugan!
    Kram Maria

    SvaraRadera
  22. Hoppas du har det bra Petra, är lite nyfiken
    om beställningen kommit fram? Ha nu en riktigt skön helg. Kram lotta

    SvaraRadera