Vårt älskade hem, långt, långt ute i skogen...

Beläget vid en sjö...

söndag 1 november 2009

Vi går upp...


... var väl det första jag, som tonåring, sa till mina kompisar när de kom och hälsade på, eftersom mitt flickrum var beläget en våning upp i mamma & pappas hus.
En rosa dröm (eller mardröm- hur man nu gillar rosa :-) ) var det periodvis. Jag minns att jag redan från barnsben älskade att möblera om.


Idag tänkte jag att vi skulle gå upp till övervåningen i vårt nuvarande hus. På denna bild står vi i den gamla, lilla hallen.

När jag flyttade in och i min allra första, inte eftertänksamma inredningsiver, så väljer jag att måla väggarna, på den tiden täckta av gul vävtapet, i den mycket mörka trappuppgången, RÖDA.
Kolla, jag lyckades hitta en bild när jag kollade igenom gamla bildmappar.

Jag har sagt det förr, jag säger det igen; TUR att jag har en händig och hjälpsam (samt pensionerad :-) ) far. När jag istället, två år senare, ville ha träpanel på väggarna så fixade han det. Han till och med föreslog att vi skulle ta upp ett fönster. Halleluja!

Trappräcket irriterar mig väldigt. Det är fult. Det ska snart också bli vitt eller ljusgrått kanske. Vad tycker ni? Vitt eller grått?

Trappstegen var tidigare täckta av en röd (med stänk i olika diffusa färger) plastmatta, lagd någongång på 60-talet (tror jag) av fasters konstnärsmake Filip Nilsson. Hur jag än har letat så har jag inte lyckats finna någon bild på detta golv (kanske tur ändå). Mycket vällagd dock. Tidens rand hade inte fått mattan att ge vika en tum, den var faktiskt i "den-typen- av mattas-toppskick-kondition". Men ful enligt mig.

Medan pappa och sambon grejade med träpanelen så började min mamma att riva bort mattan och fram kom ett vackert trägolv. Eller vackert och vackert var det väl inte just då, med ett tjock limlager på, men potentialen mina vänner...

Så här har då vår trapp sett ut fram till i våras (vänligen ha överseende med den döende amaryllisen på bilden). Jag bestämde nämligen att det var min sambos uppgift att få trappen helt limfri och målad. Två år väntade jag och så en dag sa det plötsligt PANG. Och som i ett nafs var alla trappstegen vita och vackra.
Som sagt; den som väntar på någonting gott...

När man bor så här ute i skogen som vi gör, så är det nog inte så vanligt med insynsskydd. Men denna vackra skapelse kunde jag inte motstå en dag i somras när jag besökte Maud i butiken Hjortgården.

Lappen med fabrikanten hänger fortfarande kvar. Underbara, underbara J d`A.
Och jag är bergsäker på att bästistjejen Magda nu skrattande skakar på huvudet för hon får ofta gå omkring hemma hos mig och ta bort prislappar och annat sådant där som inte jag tar mig för...

Så kommer vi då äntligen efter allt detta "snackande" Upp på vinden.

Där har jag placerat mitt toalettbord (dörren som skymtar går till en liten toalett).
Även det ska bli vitt och lilla pallen ska definitivt kläs i annat tyg.
Detta tyg är ett minne från tidigare nämnda, tonårstid.


Och på den vänstra sidan om toalettbordet, som tidigare i sommar såg ut så här...

Och sedan kom att se ut så här...

Är nu ingången till vårt nya sovrum.


Den här helgen har ju varit till minne av de döda. Jag har i år, av diverse olika anledningar, tyvärr inte tagit mig till någon kyrkogård. Det brukar ju vara så vackert där denna högtid. Jag har dock under helgen varit mentalt nära kära släktingar och personer som inte längre finns kvar bland oss.
För bara två veckor sedan avled den sista av mina farbröder. Vi har knappt haft någon kontakt alls i mitt vuxna liv, men som barn träffades vi då och då.
Nu har jag bara en faster kvar. Av alla de nio barn som farmor Jenny fostrade, finns bara två kvar. Mormor Agnes hon fostrade fyra barn och här i min värld finns två av dem kvar.

Förra lördagen då firade vi istället livet här på gården. Linnea Husmus fyllde 1 år.

Hon var glad som en lärka hela dagen.
Totalt oberörd av alla presenterna, och detta till Lukas och kompisen Cornelias stora lycka, då de fick hjälpas åt och öppna dem alla, helt utan konkurrans.

Hon gillade dock tårta som hon nu fick smaka för allra första gången. Och så var hon enormt fascinerad av alla ballongerna som hängde lite här och var.

Ja, det var nog det allra bästa med hennes kalas. Och så gästerna förstås för Linnea Husmus hon riktigt älskar när det är mycket folk omkring henne, fart & fläkt.
Oj, oj, oj- vad blir det av hennes tonårstid månne?!


Nu känns det verkligen JÄTTEROLIGT att vara tillbaka i blogglandia. Under veckan har jag bloggat en hel del, hälsat på gamla godingar som jag saknat och stiftat en hel del nya bekantskaper. Samt funnit nya inredningsbloggar som får mig att pusta och sucka av välbehag samt önska...
Ett homeparty har jag varit på under veckan. Det återkommer jag med största sannolikhet till för där fanns massor med fina saker (och trevligt sällskap, icke att förglömma).

Och Tack alla Ni sötisar för Era kommentarer. Ni vet väl att de vämer mitt hjärta MASSOR!

Var rädda om Er, riktigt.

Stor kram från Petra

26 kommentarer:

  1. Hej!

    Åhh, en sådan underbar blogg du har!!
    Helt underbar :)
    Jag blev helt fast när jag började att läsa...

    Tack så mycket för din fina kommentar hos mig!
    Så att jag hittade in till dig!
    Och ja, det är helt underbart att vara i butiken hela dagarna...att vara bland allt det vackra och alla kunder!
    Jag håller på med min nätbutik just nu..som öppnar inom snar framtid...så du är hjärtligt välkommen dit om du inte har vägarna förbi butiken :)

    Ha nu en jätte bra dag!!
    Kramar Sandra

    SvaraRadera
  2. Så fint ni gjort det. Jag skulle nog välja grå färg på räcket. Det har vi. Fint mot det vita.;-) Kram

    SvaraRadera
  3. Hej! Jag har alltid drömt om ett hus med övervåning...så för mig är det lite av en sorg (det är det faktiskt) att vi har ett så "platt" hus...Hos våran granne när jag var liten hade de ett sånt där golv som du pratar om i trappen, och sen var det svarta plastlister längst ut på trappstegen. Väggarna var nog röda också, kanske nåt mode som gick? Eller samma målare? Jättefint har ni nu iallafall! Skulle nog måla trappräcket svart, men det blir kalasfint vad du än väljer.
    Kram Maria

    SvaraRadera
  4. hej petra
    tusen tack för din varma ord...blir alldeles rörd =) men så kul att få gå husesyn ni har ett alldeles underbart hus.och vilket jobb ni har gjort...
    kramar pia

    SvaraRadera
  5. Hej och tack för att du tittade in hos mig!
    Vilket vackert hus ni har!
    Jag skulle målat trappräcket ljusgrått...
    /Victoria

    SvaraRadera
  6. Gissa om jag skrattade när jag läste om etiketterna =) Du är så fantastikt charmig min älskade vän. Jag tycker att du ska måla ledstången vit.
    Kram Magdalena

    SvaraRadera
  7. Tack goa du för din fina kommentar hos mig. Kul att kika in här. Så FIIIIN trapp. Den påminner om vår som vi hade i vårt förra hus, åh, den var så din som er = )! Vilken bra smak du har, jag tror att det kan bli fint både med grått och vitt trappräcke. Vilken pappa du har, så snäll! Vilka fina detaljer du har i huset!

    Kram L-L

    SvaraRadera
  8. Oj då här var det då trafik idag, såg att jag blev besökare nr 60. Trevlig inlägg som vanligt och fina bilder.
    Ha de så gott och ge en stor kram till de små från dess farbror.
    /Mats

    SvaraRadera
  9. Hej! Det är första gången jag hälsar på hos dig och vilken fin blogg. Vad kul att få följa med på upptäcktsfärd i ert hus...och vilken lyckans ost du är som har händiga människor omkring dig. Mannen och jag har båda tummen mitt i hand, så vi får anlita hantverkare om vi vill ha något gjort, men...de ska ju oxå ha jobb *skrattar* Jag kommer tillbaka!

    SvaraRadera
  10. Vad roligt att du hade kvar några gamla bilder från trapphuset, fint då, men ack så mycket finare det är nu.

    Kram Pernilla

    SvaraRadera
  11. Vad härligt att få vandra med i tidens ändringar. Jag känner igen såna il att måla rött o liknande men jag har också räddats av händiga män i min närhet;-)
    Det blev jättebra med fönstret i trappen!
    Jag tror på grått räcke. Både för att bryta av o för att många händer gör att vitt inte så länge blir vitt utan smutsvitt just på ett räcke...
    Underbart att du är här igen!
    Söta lilla Husmusen- grattis till henne!
    Kram Cilla

    SvaraRadera
  12. Tack för senast! Det var så supermysigt och trevligt att träffas lugnt och stilla och sitta och surra(och fika - icka att förglömma).
    Har sagt det förr och säger det igen, du har ett helt underbart hus. Vilken skaparglädje!
    Jag hör av mig när kryddor och teer kommer.
    Kram Lillan

    SvaraRadera
  13. Vad kul att du kikade in även hos mig. Min bloggdesign har jag fått hjälp med. Jag är urdålig på html-koder. Det var en för mig okänd bloggvän som var snäll att hjälpa mig med det. Tänk att det finns sådana människor som bara vill hjälpa bara för att de tycker det är roligt. Ha en onsdag!

    SvaraRadera
  14. Hej,
    trevligt med en ny bekantskap...men jag vet att jag kikat in förut...när Ni började bygga balkongen....vet ja.. Se så mysigt Ni har det däruppe i Norr....egen liten brygga med härliga stolar. Vi köpte sådana med. Det ända jobbiga tycker jag att fotpallarna...deras ben när man skjuter pallen mot sig vill vika sig...så man får räta ut dem hela tiden . Härligt hem där ute i Norrländska skogen...jättemysigt!
    kram Anne-Lee

    SvaraRadera
  15. Hej och grattis!
    Du har vunnit en tavla hos Livet här och nu!
    Maila mig din adress så skickar jag tavlan!
    /Victoria

    SvaraRadera
  16. Hej:) oj oj så mycket det har hänt hos dig.Vilken vandring jag fick*gillar*
    så fint du gjort det i trapp mm.

    Visst är det fina presenter hos leamarlene, jag beställer oxå av henne:) Och fönsterskyddet, wow, måste nog ta mig en titt in till Maud oxå. Ja en massa tips och ideer får man hos dig.

    Och din brygga och sjö...vilket paradis!!!

    Ha det bra och såg att ni har snö, lyllo er.
    Kram/annika

    SvaraRadera
  17. Superfin blogg, vackert hem och fina bilder. Blir så inspirerad ,fast mitt inrednings intresse är svalt:) // Kristina E

    SvaraRadera
  18. Vilket underbart hus och så roligt att få följa renoveringen! Superfint blev det! Gillar insynsskyddet! Ha det gott!
    Kram Anki

    SvaraRadera
  19. Så kul att du är igång o bloggar igen, vännen!! :)

    Och så en kanske otippad röst från en som inte är inne på det vita: måla ledstången vit.

    Som jag vill minnas att en kär vän en (eller flera) gång(er) sa: det kan aldrig bli för mycket vitt ;)

    Nu ska jag slänga upp fötterna efter dagens arbetspass, o samla kraft inför morgondagens dito...
    Kramarna!!

    SvaraRadera
  20. Tänk vad lite vit färg kan göra underverk för att inte tala om att få dit ett fönster på en vägg. Det känns som ett nytt rum när ljuset flödar in.
    Din lilla dotter har lika vackert namn som in stora tjej Linnea. Det namnet är lika fint på en liten baby som på en gammal dam.
    Ha en mysig helg!
    Kram/Maria

    SvaraRadera
  21. Hej hej! Tack så mkt för dina rara ord hos mig! Vilket fint hem du har själv, jättemysigt! :) Gillar det fina insynsskyddet i fönstret, vilken snäll pappa du har som hjälpte er med det fina trapphuset! Många kramar Emma

    SvaraRadera
  22. Hej Petra!
    Tack för besöket hos mig! Nu hittade ju jag till din mysiga blogg:)

    Vad fint det blev i er trapp! Preciis sådär drömmer jag att få ha det hos oss någon gång!

    Kikar gärna in igen!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  23. Före och efter-bilder är alltid kul och se, vilken skillnad det blir! Så fint med det vita ljusa. Trappräcket skulle vara fint i ljusgrått, och då syns det bättre mot det vita. Och det var en söt 1-åring du har.
    Stor kram
    AnnaMaria

    SvaraRadera
  24. Tack snälla för dina snälla ord hos mig!

    Jag skriver ut en mall på datorn och sedan skriver jag på fri hand med penna. Pillrigt med roligt. Man bör dock vara ensam och ha tid på sig...

    Så du hade också rosa som favvofärg i din ungdom. Jag levde med den färgen i massor av år...hihi.När det gäller ditt trappräcke skulle jag nog stsa på ljust grått.

    Kraaaaam

    Viveka

    SvaraRadera
  25. Hej! Åhhh här fanns det mycket att läsa och titta på, vad kul. Underbar trapp med fönstret och allt, ja bara så fint.
    En fröjd för ögat att titta på dina fina bilder.
    Ha en bra dag och kram

    SvaraRadera