Vårt älskade hem, långt, långt ute i skogen...

Beläget vid en sjö...

torsdag 17 december 2009

Julstämning, tidig julklapp och vardagsrum...

Hej alla ni sötisar. Tusen tack för alla kommentarer som Ni lämnar efter Er. Jag blir så himla glad. Hjärtat tar ett litet skutt varje gång som jag ser att det inkommit något nytt!

Julstämningen blir större & större för var dag nu. Otaliga är de glöggflaskor som blivit urdruckna. Denna underbara decembertid. Ljuvligt att jag är så pass priviligerad att jag får vara hemma med Bamse-barnen varje dag. Sedan i måndags är även älskade sambon ledig tills efter jul.
Vi mår riktigt gott; pyntar, pysslar, joxar, bakar, busar etc.
Farmor har hälsat på oss i ett par dagar och det har varit så mysigt att ha henne här. Imorse sa Lukas att han tycker det blir "jättetråkigt" när hon åker tillbaka till Luleå igen.

Inte klokt dock så fort tiden går. Tänk att vi redan har passerar lucia samt tredje advent.
På luciadagen var jag tillsammans med barnen, mormor och bästitstjejen Ullis med barn i Överkalix kyrka och njöt av när barnen hade luciatåg. Det var så fint och stämningsfullt och alla barn som deltog var jätteduktiga.

Efter det var det julfest i Församlingshemmet. Lukas lilleman fick träffa en snäll tomte som delade ut godispåsar till alla barnen. Det var ringlekar, trevlig samvaro och gott fika också.

Linnea Husmus, hon försökte febrilt att ta sig ner till Öppislokalerna. Det är ju där som hon är van att vara när hon besöker Församlingshemmet...

En morgon i veckan ringde Ullis och frågade om vi ville komma på middag samt pyssla. Hon hade inhandlat en massa roliga pysselsaker. Jag tackade först nej för att jag var tvungen att städa. Sen kom jag på mig själv, ringde tillbaka och sa - "självklart kommer vi". Vad är det egentligen för prioriteringar jag gör, började jag fundera kring. Det som städas bör, ja, det försvinner ju ingenstans. Viktigast är väl ändå att få vara samman med sina vänner. Eller?!

Tur att jag ändrade mig, för de stora barnen tyckte det var riktigt roligt..

...så även de små .
Tack gumman för att du ordnade en sådan mysig kväll för oss!

En julklapp har kommit till mig i förskott.

Bästisttjejen Magda har, efter fyra år i Småland, äntligen kommit hem igen. Och det handlar inte om jullov, nej, denna gång har hon kommit för att stanna i ett helt år. Det känns så ofattbart roligt att få ha henne hemma, kunna planera och göra saker tillsammans - när som helst.

Vi har i tisdags unnat oss en heldags shopping & mysdag i Kalix. Massor av fint hittade jag där, men det måste jag be att få visa Er en annan gång.

Julstress är ingenting som jag känner av alls i år. Dock finns ett visst bryderi kring julklappar, jag älskar att köpa sådana, samt få dem, men i år tycker jag att det morras litegrann runt omkring mig om att vi inte ska köpa några. Bara till de små. Detta är bland det dummaste jag varit med om. Alltså det är ju sådan lycka att söka och fundera kring vad en viss person skulle tycka om och sedan få se minen på julafton om man prickat rätt (det är ju dessvärre inte alltid så...). Och vuxna behöver väl julklappar lika väl som de små, även om vissa av oss inte längre tror på tomten. Eller?
Jag har ju nyss blivit ett år äldre.. host.... host.... och jag anser mig nog vara en relativt ansvarsfull vuxen person, men på julafton, ja, då kommer den där lilla flickan fram igen... och det är en härlig känsla. En känsla som jag tycker att man ska vårda.

Och från julklappsbryderier till dörren som från köket, leder in till vårt vardagsrum, vår första utbyggnad. Dörren har funnits i mamma & pappas hus på 70-talet, då furufärgad, snabbt efter flytten hem till oss, så blev den vit.

Glaset är som ni ser blästrat. Själva mönstret är gjort av min faster Sigrids make, konstnären Filip Nilsson som jag har nämnt tidigare.

Dörren är öppen, varsågoda att stiga på.

Vardagsrummet är femkantigt med fönster på vardera vägg. Ljuset riktigt flödar in, som ni nog förstår, och det är härligt, dock inte alltid helt enkelt att möblera.
Här inne har jag, som synes, inte vita väggarna. Och konstigt nog är jag nöjd med färgen. Men visst susar tanken ibland förbi, tanken på vita väggar förstås..
Golvet är avlutat och skurat med vit såpa.

På vänster sida, när man står vid dörröppningen, har vi ett matbord. Dörren ut till verandan syns också här.
Dagar som denna går man dock inte dit ut. Det har legat runt -20 C hela dagen. Brrr....

Mitt lilla "pysselarrangemang" med strutar har jag ju förärat Er med i et tidigare inlägg...hahah.. De höga ljusstakarna har jag fått av älsklingen min i present när rummet var färdigbyggd. Samovaren, en rysk te- eller vattenkokare, har svärfar köpt på en resa i Ryssland i början av 70-talet och till min stora glädje så gav han den till mig i våras. Jag tycker att den är jättefin.

Lite mer i skymning, och adventstjärnan har tänts.

Rakt fram i rummet har jag ställt ett symasinbord som jag köpt på blocket i somras. Hmmm... jag säger att det var jag som köpte det, men eg var det sambon som betalade det. När vi bar ut det, så sa han att detta minsann var det konstigaste som han någonsin köpt. Hahhhahah...

Jag valde att måla mitt vitt. Tycker att all vacker snirklighet kommer bättre till sin rätt då.

Under bordet ligger en vacker julklapp. Konstigt nog låter bamse-barnen den oftast vara ifred...

På bordet ligger ett av farmor Jenny Elisabeths broderade örngott samt kronljus inslagna i gammalt bibelpapper.

Ljusbrickan. Ser ni den vackra madonnan?

Jag har beställt henne av rara bloggerskan Anna-Lena som har bloggen "Drömmar av silver". Hon gör dem själv och jag är djupt imponerad, madonnan är så vacker. Eftersom jag fortfarande inte lärt mig hur man gör för att "klicka Här" och läsaren sedan svisch hamnar på den sidan, så hänvisar jag Er att kolla min länklista där hon finns. Anna-Lena gör en del andra fina saker också.

Hyllan ovanför symasinbordet hittade jag på mysiga butiken "Mitt ljuva Hem" i Kalix för ett par år sedan. Den var svagt gulaktig, men förra veckan gick jag över den med lite vit färg.

Lite småttis & gottis finns där.

Nästa gång ska jag visa mer bilder från vardagsrummet. Nu känner jag att jag vill och behöver använda tiden till att krypa ner i soffan hos min älskade sambo och berätta för honom VARFÖR jag förtjänar en massa klappar :-)

Var nu rädda om Er,
stor KRAM från Petra

24 kommentarer:

  1. Hej Petra!
    Åhh vilka underbara inlägg du gör. Här skulle man ta en snabb titt innan läggdags men inte kan jag scrolla snabbt här!
    Vilket ljuvligt v-rum ni har! Såå vackra saker och utsikten...underbar!
    Vad glad jag blir att du skippade städning för pyssel o glada timmar med väninnan o barn! Dammråttorna smiter aldrig!
    O vad härligt att din Magda flyttat hem. Jag har själv riktiga barndomsvännerna låångt borta o det är så trist!
    Ni verkar få en lugn, stressfri jul precis som det ska vara, härligt att ni får rå om varann så länge!
    Ha det bäst! Kram Cilla

    SvaraRadera
  2. Hej Gumman!
    Äntligen ett nytt inlägg. Det är lika trevligt varje gång och jag kan riktigt höra din röst i din personliga text. Det är underbart att vara hemma. Härligt att du ser min närvaro som en julklapp. Nu blev jag allt glad må du tro.
    kram Magdalena

    SvaraRadera
  3. Tack själv älskade vän, ja det var jättemysigt m pysselkväll:)Skulle vara skoj att ses nått i jul, kanske ta en fika på brännvalls m M?
    Höres!
    Kramis

    SvaraRadera
  4. Idag visar du mycket fint måste jag säga. Nej, tycker inte väggarna ska målas vita, det är jätte fint som det är, färgen är ju ändå ljus. Söta barn du har!!

    Så du bor i Kalix? Vet inte om jag förstått det innan. När jag hör Kalix tänker alltid på en gammal vän till mig som bor där som jag pluggat med för många år sedan. Hon har en hudvårdssalnong där, kanske du vet vem det är?
    Usch, antog jag just att alla känner alla där?? Hi hi!! Det var absolut inte min mening i så fall *blink*.
    Bor själv i en små stad och det blir lätt att man får ett humm om både den ena och den andra.

    Och du visar så fina vintage bilder också!! Vart hittar du dom? De är ju helt underbara!!

    Ta hand om dig och stor kram från mig!

    SvaraRadera
  5. Det var ett bra val, roligare och pyssla än och städa. Och en sån jättesöt klänning Linnea har, så fin röd färg. Ni har ett jättemysigt vardagsrum, och nu blir det ju extra mys runt jul. Så fina gamla kort också.
    Ha en toppen helg
    Goa julkramen
    AnnaMaria

    SvaraRadera
  6. Bra val!! :)) Det är ju det som är poängen med att vara ledig - att man kan unna sig att ta dagen som den kommer, man har massor fler att göra allt det andra på!!

    Hoppas allt är gott med er!! Har inte hunnit titta in här på länge, men ämnar uppdatera mig snart :))

    Kramar i massor!!
    //Emma

    SvaraRadera
  7. Hej
    Men å så fint du har det hemma nu,ljuvlig utsikt.
    Vilka små goa troll du har där också,barn är så underbara.
    Kram o ha en go dag.
    ninni

    SvaraRadera
  8. Vilket underbart vardagsrum du har. Önskar att jag vore lika pysslig.

    Givetvis får du ha min blogg på länklistan.

    God Jul på dig!

    SvaraRadera
  9. Hej Petra!

    Vad roligt att du fick en sådan fin julklapp. Det finns inget bättre än riktigt goda vänner. Ja, det skulle väl vara familjen då.Det ligger något i uttrycket att goda vänner är ens valda släkt.

    Vad vackert det gamla fönstret var och rummet alldeles underbart. Färgen på väggarna är fin tycker jag. Det kan bli lite "kallt" om allt är vitt även fast det också är väldigt fint.

    Det var lite snopet med brevet men det stod inte så mycket i det. Jag önskade dig en God Jul och så hoppades jag att du skulle bli nöjd med ditt inköp. Tusen tack för dina rara ord om madonnan. Hon gör sig fint där hos dig.

    Att länka är jättelätt. Det finns säkert flera bra sätt att göra det på men så här gör jag:

    Jag öppnar upp en ny flik och sidan du vill länka till. Markera http-raden i det fönstret genom ett vänsterklick. Sedan högerklickar du och då kommer ett fönster upp där du sätter markören på kopiera, kopiera textraden genom ett vänsterklick.

    Öppna din bloggsida sida och redigeringsfältet.Markera ordet där du vill att länken ska vara. Till höger om textfärgsymbolen ser du en liten symbol med en länk. Klicka på den. Spelar ingen roll om du höger eller vänsterklickar. En liten adressruta
    öppnas då där du ska klista in koden som du tidgare kopierat. Ibland måste man radera http//: först i rutan. Det får inte stå 2 gånger för då blir koden fel. Ställ markören i rutan, högerklicka och välj klistra in. Spara inlägget. Efter det här brukar jag ändra färg på texten så man lättare ser att det finns en länk där. Det är inte alls svårt. Du fixar det nog galant!

    Hoppas att du får en underbart mysig 4:e advent tillsammans med din familj! Själv ska vi kasta oss ut i pulkabacken. Det gäller att passa på, man vet aldrig hur länge det varar.

    Kramar till dig!

    Anna-Lena♥

    SvaraRadera
  10. Ååå Petra så underbart fint ni har hemam i släkthuset...
    jätte fint har ni gjort..
    Å så fina barnen är..helt otroligt underbart fina tänk att de är mina små 3 männingar känns ju lite konstigt då man själv är 37 år..fniss men men så e det...

    Jag hoppas att ni får en underbart fin jul hälsa släktingran..pözz betty Nilsson

    SvaraRadera
  11. Så jättevackert ni har. Fina barn också! Ha en underbar jul och välkommen till min utlottning som jag ska ha, den startar någon dag före nyår!
    Kram Anna-Karin
    hemochting

    SvaraRadera
  12. Hej! hihih jasså så du ska försöka hålla dig du med att öppna? ja lycka till. Så fina bilder du visar från ert hem o på dom söta barnen! Fint du har det. Ja vi åker den 25 och kommer att hålla till i Boden och utanför Boden.Byn som ligger utanför heter Lakaträsk. Luleå o Sari ska få sig ett besök tänkte jag. Ha en underbar söndag vännen kram.

    SvaraRadera
  13. Oj oj oj vilket fint vardagsrum ni har! Precis i min smak oxå =)).
    Jo jag tycker också om Ernst och hans recept på knep och knåp, fast jag blir retad för det av halva tjocka släkten. Men det bjuder jag på! =)
    Så klart Du kan få receptet på Saffranskakan. Jag skriver det i ett inlägg så kan du skriva av det därifrån eller skriva ut om du vill.
    Ljusstaken är en egenkomponerad kreation som började med att jag hittade fatet och de små hjärtana på tildasmamma.se Lite mossa, ljus och snöre senare så blev det ungefär som jag tänkt mig =) Men måste säga att jag gillade dina bibelpapper än mer!
    Ha nu en RITKIGT FIN JUL om vi inte hörs mer innan. Önskade detsamma till din J för någon timma sedan här på jobbet och skönt för er att han också kan vara ledig julveckan!
    KRAMAR

    SvaraRadera
  14. Åhhh så go som du är Petra så förtjänar du massor av klappar :)
    Och visst är det lika roligt att få paket när man är stor som liten.
    Härligt att du lät dammsugaren stå för umgänge med vänner istället. Städningen finns alltid kvar ;)
    så fint ni har det i rummet. Tänk att gubben köpte ett symaskinsbord...hihi.

    Tack snälla du för receptet på bullarna. de ska jag testa imorgon.

    Ha en fin jul ifall vi inte hörs innan

    Kram på dig du bästa
    Viveka

    SvaraRadera
  15. Hej
    Det är klart att du måste få en massa klappar! Underbart vardagsrum ni har! Jätte kul att få en rundtur, ni har så mysigt!
    Ha en skön vecka!
    Kram
    /Sara

    SvaraRadera
  16. Jo jag har två små härliga krabater här hemma. Vi skrattade gott på jobbet igår åt dessa härliga Birmor och deras fasoner. Skulle så gärna vilja ha en liten fröken också en dag så det skulle kunna bli bäbisar (och är starkt lockad av en med samma teckning som er Bianca). Min Zanzi har blivit pappa en gång innan han kom till mig men är nu kastrerad precis som Mario så tyvärr blir det inga barn att behålla efter dem.
    Hoppas kakan blir bra och återigen; God Jul t er alla!
    KRAM

    SvaraRadera
  17. Vi här i från "soliga" södern önskar dig och din familj en riktigt God Jul och Gott Nytt År.....

    Från kusinen Peter med familj

    SvaraRadera
  18. Hej! Å vilket fint långt inlägg!!! Så fint ni har det i vardagsrummet!!! Underbart!
    Jag måste kolla vidare här, hann bara läsa det sista nu, men självklart får du länka! Jag blir bara glad. Jag lägger till dig med när jag uppdaterar min lista.

    ha det bra, å en riktigt god jul!
    'Kram Ellinor

    SvaraRadera
  19. Jag vill önska dig en riktigt MYSIG & GoD JuL!

    SToR KRaM L-L

    SvaraRadera
  20. Hallå i stugan.
    Wow vilket vackert vardagsrum ni har, jag kliver gärna in!!
    Det är så vackert med många fönster men det är ju lite svårmöblerat när det inte är några hela väggar.
    Men ni har lyckats bra.

    Jasså, ni brukar vara där på julen.
    Jag som undrat om vi är ensamma i stugan i skogen för tyvärr så har ju byn dött ut bara de åren vi varit ett par, bara grannen Åke är på plats.
    Vi ska fira jul med mina föräldrar här hemma så det blir inte med svärmor & svärfar.
    Jag trivs ju liksom bäst hemma, nog är det mysigt i stugan men jag känner mig ju inte riktigt så hemma där eftersom man inte vuxit upp i familjen.
    För Peter är det himmelriket på jorden så du kan förstå vårt dilemma eftersom min dröm är ett hus vid havet.
    Hoppas du får en trevlig julafton med iaf nåt paket att öppna för man blir inte äldre än så...
    Grattis i efterskott om du fyllt år nyss.
    Många julkramar Marith

    SvaraRadera
  21. Hej Petra!

    Jag vill bara kika in som hastigast och önska dig en riktigt GOD JUL med nära och kära!

    ♥Julkramar från Anna-Lena♥

    SvaraRadera
  22. Hej Vännen! En varm julkram o en önskan om en riktigt God Jul till dej och familjen!!!
    Önskar Cilla

    SvaraRadera
  23. Hei på deg!! :)
    Jeg har endelig klart å bestemme meg da!! :-) Det var på tide, og utrolig vanskelig. Det ble nr 6- sjekk siden min.. hvilken!! :)
    Fornøyd!
    Ja jeg har ikke lest Dace Pelzer sin bok enda.. den er neste etter den jeg holder på med nå. Gleder meg(på den måten at den er bra.. )
    Håper alt er bare bra med deg! KOS DEG MASSE!! Stor klem og GOD JUL!

    SvaraRadera
  24. Gud så söta bilder! Ni har ju gjort om huset jätte mycket och det har blivit jätte fint.
    Vi måste ju komma och hälsa på någon gång..

    Vars har du beställt färgade linser ifrån? Tänkte om det var dåligt eller bra för jag har aldrig testat det så, men det hade varit kul att prova och dessutom få en annan färg på ögonen. Hur länge håller dom och så?

    Ha en fortsatt bra jul och ett gott nytt år. Kram

    SvaraRadera